Resa med småbarn, några länkar och tips

Om en vecka vaknar jag upp på Mallorca. Yeah! Det blir Hugos tredje resa och fjärde land under hans första levnadsår, och jag tänkte här dela med mig av några äldre och nyare länkar och tips om just resande med småbarn.

Att vara någons fru: Att flyga med barn
Cissi Wallin: Resa med småbarn
Fru Kapten: Prylarna vi inte hade klarat oss utan på vår senaste resa
Livet från den ljusa sidan: Resa med barn

Nu är vi ju då alls inga experter inom området, jag tror t.ex. att de här flygresorna har potential att bli tyngre även om de är bara fyra timmar jämfört med tolv timmar till Singapore. Hugo är helt enkelt äldre och mer aktiv, och inte heller har vi en ”babykoppa” bokad – den där korgen som hängs upp på väggen framför er i flyget alltså, guld värd för längre resor med små bebisar (max 70 cm, 9-11 kg är viktgränsen). Å andra sidan har vi fler famnar som kan underhålla honom…

Vi hade med det mesta. En liten batteridriven fläkt till vagnen tyckte jag lät jättefjantigt, men var ganska allmänna i Asien tydligen (vi hade alltså inte). Men myggnät och en vagnsufflett som släpper in luft (Hugo sov dock de flesta tupplurarna inne på hotellrummet) var bra, och en bärsele var ett måste på flygfälten och även ibland ute på stan – svettigt blir det, men förälderns närhet och hjärtslag kan vara avgörande i nya miljöer. Solhatt med band och solglasögon (vi köpte sådana med en mjuk rem över bakhuvudet), och i poolen simhatt, babysimppare och uv-dräkt. Inspiration för pojkar har skrivit ett matnyttigt inlägg om uv-plagg för mindre barn här. KappAhls halare med korta ärmar och ben var söt och smidig, och det går bra att köpa en lite större storlek än vanligt så täcker den bättre + är inte lika spänd att ta på.

Vi släpade också med nästan all mat, ersättning och välling – det blev TUNGT men var värt det. På Langkawi fanns inget sådant, i Singapore en del men ersättningen såldes ofta på pulver i enorma förpackningar men pulvret blir lätt fuktigt eller invaderat av kräk trots extra plastlåda, mvh kokemusta on… Sempers klämmisar med mat går att äta också utan upphettning.

Hugo var en ängel under flygresorna trots att de var långa och till stor del nattetid. Han sov mycket, och vägen ner underhöll han sig med sitt nya tuttband av silikonpärlor – amningssmycket i samma material kom också mycket väl till pass. Vi hade packat med ombyte(n) för honom men också extra övredelar åt oss vuxna, OM olyckan skulle vara framme. Lager på lager då det kan vara svalt på avfärdsorten (och i flyget!!) men varmt redan på flygfältet på destinationen. Någon leksak, både en gammal favorit och kanske någon ny och spännande. Böcker och när de blir äldre: spel eller något filmklipp på iPaden.

 

Och allt beror ju på er själva och barnet! Är barnet extremt aktivt eller känsligt för nya upplevelser kanske Sydney inte är rätt destination just nu. Vad jag har hört från vänner och rådgivningstanten så kan långflyg samtidigt vara betydligt lättare med bebisar än med aktiva toddlers (1-2,5 åringar).
Är ni sugna på att resa, gör det! Förbered er på att packningen är gigantisk och att allt kommer att ta längre tid, men att ni också kommer att få minnen för livet (positiva eller negativa, heh).

2 kommentarer

Under babyliv, resor

2 svar till “Resa med småbarn, några länkar och tips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s