Freja 1 månad (och lite till*)

*) Kan vi låtsas som att det här inlägget publicerades den 25:e och att det inte försenades pga force majeure och datorhaveri? #stackarsandrabarnet

bw-6713Det är dagen före din första månadsdag och du har velat amma konstant hela eftermiddagen. Jag går ut i den mörka kvällen med blöjroskisen för den lilla egentid man kan få som mamma till en nyföding. Du är missnöjd när jag återvänder, och jag bälgar i mig några glas vatten stående vid kökskranen innan jag resignerat slår mig ner i soffan igen.
Du somnar vid min axel sedan, kroppen som en ostbåge och munnen på vid gavel. Du doftar lite sött ur munnen och lite surt från ena ärmen på din body. Ditt Kela-kort som kom med posten i dag ligger på soffbordet och din hud är mjuk mjuk mjuk.

Du föddes en tisdag då kylan kom till Esbo och barnmorskorna fick skrapa rutorna på sina bilar på väg till Jorv. Varje tisdag gläds jag åt att se på Ensitreffit alttarilla men förfasas över att du redan blivit en hel vecka äldre. Du är mitt lilla barn, troligen mitt sista barn, och jag tänker att det kommer att bli himla jobbigt om jag ska fortsätta sörja varje timme du åldras.

Det är konstigt att jag har barn i plural nu, att jag kan prata om barnen och mena dig och din bror. Däremot är det inte alls konstigt att du finns. Att du och jag mådde bra efter förlossningen, och kanske att jag redan var mamma, gjorde det lätt att bara bära in dig i familjen. När du låg i magen sörjde jag att jag på grund av förlossningsrädsla höll lite lite distans till dig, men när du väl var ute var du genast min och vår. Mest min faktiskt, än så länge, din pappa har fullt upp med Hugo tyvärr. Ibland går han iväg för att byta din blöja och stannar borta länge, då vet jag att han stulit till sig en mysstund med dig och det gör mig glad. Hugo är för övrigt väldigt fascinerad av dig, det är så fint att se hur han alltid vill önska dig godnatt, eller paja dina kinder när han kommer hem.
Du har min mun och din pappas läppar, och den allmänna opinionen är att du liknar din pappa. Ur vissa vinklar är du en exakt kopia av din storebror som bebis, men mest är du din egen.

Du sover rätt mycket, gärna i famnen men också bra i vagn och om nätterna invirad och i mammalådan i din säng. Du ökar bra i vikt – detta är nytt för mig! – och lägger de nya grammen i dina kinder och din haka. Du har vuxit ur de första plaggen och börjat använda Newborn 2-blöjor. Du har en stark nacke och betraktar gärna världen från våra axlar eller skötbordet.
Jag har fortfarande kvar resterna av en blombukett jag fick när du föddes, och jag lägger underligt stor vikt vid det. Att du ännu är så liten att hortensian finns kvar. Vad spelar det för roll, när du är här med oss nu?
Alltid, alltid kommer vi att hänga ihop. Vi kommer att skrika åt varandra, och vi kommer att kramas ännu mer. Jag är din mamma nu.

Annonser

2 kommentarer

Under månadsbrev

2 svar till “Freja 1 månad (och lite till*)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s