De kom längs landsvägarna

IMG_7750Längs landsvägarna kommer de, och fyller parkeringen med blåa röda vita bilar och kylskåpet med champinjoner potatissallad lammkotletter. Vi vandrar runt på tomten i gummistövlar och pekar och nickar, och när vi kommer tillbaka till huset står det en ny vän på verandan. Vi dricker cider öl och rosévin, beundrar skärgårdslimporna och tittar upp på himlen och ut över sjön, dukar slutligen inomhus trots alla medhavda ylletröjor och mössor. Dricker bröllopssnaps under vimplarna som är servetter stansade på vitt hushållssnöre.

När vädret blivit bättre äter vi rabarberpaj i bastukammaren. Himlen är lika rosa som våra bastuvarma kroppar när vi skrikande kastar oss i med fötter som domnar innan resten av kroppen doppats i det mjuka sjövattnet. Man ryms bara tre på översta laven, så vi turas om om sjöutsikt och löylykastande. Vi badar länge, tiden är inte ett faktum förrän de två som inte rymdes med kommer gående ner längs stigen och vi gömmer oss bakom ett igenimmat fönster. Vi pratar hela tiden, deras välbekanta röster blandas med bastuugnens värme mot min hud, men efteråt kan jag inte komma på en enda sak som sades därinne.

Natten mörknar för att ljusna igen medan vi lyssnar på 90-talets pärlor och pratar skribaläger maskinskrivningskurs millennieskifte. Några timmar senare vaknar vi en efter en, sitter i pyjamasar och t-shirts i den utdragna soffan med rufsiga hår och sömnsvullna ögon. Hon som har starkast tummar masserar mig och jag tänker på finskatimmarna i högstadiet. Hur de känner mig från olika sidor och tider, och jag dem. Att de har sett mig skratta gråta resa växa spy domna dansa springa gifta mig. Att de är här nu, i samma lilla hårda soffa.

Annonser

6 kommentarer

Filed under fest

6 responses to “De kom längs landsvägarna

  1. Fint, igen! Gillar dina texter. <3

  2. Fint, fint, och så fint att få vara med live!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s