”Minulla on pitkään ollut keho jolle tapahtuu, ei keho joka tekee”

taivaslauluJag läser Taivaslaulu som bäst, det är Pauliina Rauhalas debutroman och en bok som får mig att medvetet sakta ner för att inte missa något av språket som böljar fram över sidorna. Ett språk som är lätt som nysnön mot en utsträckt tunga men som också smärtar som hagel som piskas mot mjuka kinder. Det är en lyrisk prosa, men det viktigaste kommer nästan i staccato: kort, koncist och brännande.

En ole enää hän. Olen vain se jolla on ne.

Vilja och Aleksi är lestadianer, deras tid också är min och i början rentav miljön, de står på Böle tågstation och de dricker te på Café Esplanad, men i övrigt är våra liv vitt skilda. Hon föder barn på barn, hon hinner knappt städa undan vaggan när lönnlöven singlar ner till marken för när krokusen blommar bär hon ett barn igen. När ihojen ikävä mellan man och hustru leder till att hon köper graviditetstest i storpack och står inlåst på toaletten och blundar och hoppas på bara ett streck. Hon är ett kärl, hon är inte en kvinna, hon är bara en mor. I kyrkan tittar man i ögonen först efter att man tittat på magen. Glädjen finns i barnen, mannen och gud, men det är också desamma som orsakar smärtan. Att inte orka, att inte vilja, att inte hinna med. Att längta bort.

Den här boken finns tyvärr inte i pocket ännu och köerna på biblioteket är helt monstruösa, jag reserverade den i somras (?) när jag Söstra Mis inlägg och fick den alltså nu, men jag lovar, den är värd all väntan! Eller önska till julklapp!

Annonser

2 kommentarer

Filed under böcker, citat

2 responses to “”Minulla on pitkään ollut keho jolle tapahtuu, ei keho joka tekee”

  1. Pingback: 2014, eller året då ingen längre orkade göra noggranna årssammanfattningar | Panorama

  2. Pingback: Taivaslaulu | Panorama

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s