Sinnenas etikett

I hur hög grad kan vi göra våra minnen verkliga? Om ett tillfälle stämplats in i oss med brännmärkningens våldsamhet eller den yttersta sällhetens ljuvlighet, ja, om det kapslats in i oss som ett evigt levande ögonblick, innebär det också att vi i någon mån verkligen kan återvända dit?
Kanske, kanske inte. Men varje definierande ögonblick i våra liv bär vi med oss som en ogripbar förnimmelse, omöjlig att beskriva för andra. Vi tänker på det ögonblicket och det finns något speciellt där, en sinnenas etikett som bara det ögonblicket bär.

– John Ajvide Lindqvist, Himmelstrand

Gillar det där med ”sinnenas etikett”. Jag fastnar för de här citatet i romanen eftersom jag fascineras oerhört av just hur olika människor kan uppleva/minnas samma händelse. Ajvide Lindqvist använder i sin nyaste skräckroman starka minnen för att låta läsaren först lära känna figurerna djupare och sedan skrämma livet ur desamma. Tyvärr var jag inte så imponerad av romanen som helhet, men en del formuleringar satt som smäck.

Annonser

1 kommentar

Filed under citat

One response to “Sinnenas etikett

  1. Intressant, jag kände lite samma. Välformulerad och som alltid lite äcklad (i en bra bemärkelse) och imponerad över hur han skildrar olika människor, men boken lämnade mest ett ”jaha?” efter sig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s